Ticaret Bakanı Bolat: “İndirim kampanyasına şu ana kadar 500 büyük işletme katıldı”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği uyum toplantısında ekim ayında düzenledikleri fiyat indirimi davetine 55 bine yakın şubesi bulunan 500 büyük işletmenin katıldığını açıkladı.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 13 Ekim’de fiyat indirimi kampanyasını yaygınlaştırmak, bugüne kadar elde edilen rakamları ve koordinasyonu güçlendirmek amacıyla iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.
Bakan Bolat, fiyat indirimi kampanyası çağrısında bulundukları 13 Ekim’den bu yana 55 bine yakın şubesi bulunan 500’e yakın büyük işletmenin Ticaret Bakanlığı’na başvurarak fiyat indirimi teklif ettiğini ve birçok farklı grupla kampanyaya katıldığını açıkladı. gıdadan dokumaya, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan kozmetiğe, hizmet sektörüne kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. .
Ayrıca Bolat, piyasayı aksatan ve tüketiciye zarar veren faaliyetler nedeniyle 2023 yılında uygulanan idari para cezasının da 710 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu.
Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekim ayı başında iş dünyasına enflasyonla mücadele için haksız ve fahiş fiyat artışları yapılmaması ve fiyatlarda indirim yapılması yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, bu konuda özel sektör kuruluşlarına da teşekkür ettiğini hatırlattı. Satın alma gücünü kolaylaştıracak indirimler yaptı ve “Ticaret Bakanlığı olarak, Başkanımızın bu daveti doğrultusunda, 13 Ekim 2023’te özel sektör kuruluşlarımıza bir fiyat azaltma kampanyası davet ettik. Bugüne kadar bu kampanyaya destek veren birçok iş kuruluşunun açıklamalarını ve binlerce üyesinin kampanyaya katılımını memnuniyetle takip ettik. Bunun sonucunda özellikle otomotiv ve “Reel gibi hizmet sektörlerinde yapılan fiyat indirimleri” Emlak, gıda ve giyim, perakende bölümleri, mobilya, elektronik eşya, restoran ve oteller vatandaşlarımızı kısmen de olsa sevindirdi, en önemlisi fiyatların düşeceğine olan inanç ve güven arttı” dedi.
Dünyada son 15 yılda pek çok olumsuz gelişmenin yaşandığını belirten Bolat, “Küresel iklim değişikliği ve kuraklık krizi, gıda arzındaki sorunlar, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte çok yüksek oranda artan enerji ve gıda fiyatları ve arz Salgın sırasındaki lojistik sorunlar da günümüz dünyasındaki riskler ve riskler arasında yer alıyor.” “Belirsizliklerin artmasına neden oldu. Bu süreçte dünya çapında ortaya çıkan yüksek enflasyon sorunu, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada enflasyonla mücadeleyi temel öncelik haline getirdi.”
Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük bir kararlılıkla vurguladığı gibi hükümetin enflasyon sorununun farkında olduğunu; Düşük ve sabit gelirli kesimleri yüksek hayat pahalılığının etkilerinden korumak ve toplumun her kesiminin satın alma gücünün düşmemesini sağlamak amacıyla ilk günden bu yana gelir artırıcı önlemler aldığını ve almaya devam ettiğini belirtti. enflasyon oranından etkilenmektedir.
Ticaret Bakanlığı olarak hem organize hem de klasik perakende segmentindeki binlerce firmayı tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak fiyat indirimi kampanyaları düzenlemeye davet ettiklerini hatırlatan Bolat, “Bu davet birçok işletme tarafından olumlu karşılandı. Perakende segmenti bunun büyük bir kısmını oluşturuyor. Ülkemizin ticaretinin yüzde 15’i, istihdamının yüzde 10’u.” Tedarik zincirinin tüm unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde ülkemiz ticaretinin yüzde 70’ini, istihdamının ise yüzde 58’ini oluşturuyor. Fiyat İndirimi Kampanyası’na davet ettiğimiz 13 Ekim’den bu yana yaklaşık 500 büyük işletme Ticaret Bakanlığımıza başvurarak 55 bine kadar fiyat indirimi teklif etti. “Yakın şubesi ile gıdadan tekstile, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan kozmetiğe, hizmet sektörüne kadar pek çok farklı grupta kampanyalara katılmıştır. Son aylarda tüketicilerimiz de avantajlarından faydalanmaya başlamıştır. Otomotiv, emlak, gıda, tekstil ve mobilya ürünlerinde fiyat indirimleri var” dedi.
Bolat, “Türkiye’deki işletmelerin yüzde 43’ünün, tedarik zincirinin tüm unsurları da eklenince yüzde 63’ünün perakende bölümünde olduğu dikkate alındığında kampanyamızın daha da büyümesinin mümkün olduğu açık” dedi. “İster iç ticaret, ister dış ticaret olsun, ticaret birdir. Bir zincirdir. Sağlıklı bir ekonomik hayat için bu zincirin halkalarının birbiriyle uyum içinde olması gerekir. Maalesef bunu yapanlar da var.” zorlukları fırsat olarak görüp rekabet ortamını ve arz-talep istikrarını bozacak yönde hareket etmek. Özellikle savaş, salgın hastalık ve doğal afet gibi aşırı dönemlerde piyasayı bozucu davranışlar ve hareketler artabilir. Ancak Bakanlığımız bütün kesimleri dikkate alarak, kamu yararını gözeterek ve bütünsel bir ekonomi anlayışıyla gerekli adımları atıyor. Fahiş fiyatlara, istifçiliğe ve haksız ticari uygulamalara karşı kararlılıkla mücadele ediyor, kesintisiz kontrollerin yanı sıra gerekli yasal düzenlemeleri de hızla hayata geçiriyoruz.” şeklinde konuştu.
“Piyasayı aksatan ve tüketiciye zarar veren faaliyetlerden dolayı 2023 yılında 710 milyon TL idari para cezası kesildi.”
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu tarafından; Perakende marketlerden otomotiv işletmelerine, emlak şirketlerinden hizmet sektörü şirketlerine kadar fahiş fiyat artışı, istifçilik ve tüketiciye yönelik yanıltıcı ve aldatıcı uygulamalarda bulunan yüzbinlerce işletmeye yapılan kontroller sonucunda idari para cezası uygulandı. 2023 yılında ise piyasayı bozucu ve tüketiciye zarar veren bu faaliyetlerin hayata geçeceğini söyledi. kesilen idari para cezalarının toplam tutarının 710 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.
Bakan Bolat, piyasanın doğal işleyişini bozan, haksız rekabet yaratan ve tüketiciyi yanıltan uygulamalara hükümetin asla tolerans göstermeyeceğini vurguladı.
Bakan Bolat, “Türkiye 100. yılında: Halkımızın ve devletimizin yanındayız” sloganıyla başlattıkları fiyat indirimi kampanyasına tüm işletmeleri davet etti.
Kampanyaya ilişkin detaylı bilgi ve katıldığını açıklayan işletmelerin listesi Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinden takip edilebilecek. – İSTANBUL