Bu yazı dizisinde amacım, galerilerde, müzelerde ya da sosyal medyada gördüğümüz eserleri incelerken, anlarken ve yorumlarken karşılaşacağımız ve bu eserleri daha doğru analiz etmemize yardımcı olacak bazı sanat terimlerini kelime dağarcığımıza kazandırmaktır. Muhtemelen sanatı ve arkasındaki hikayeleri daha büyük bir zevkle keşfedebiliriz ve muhtemelen sanata bakarken başkalarının daha fazla kazanmasına yardımcı olabiliriz.
Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Sözleri – 1 ve Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Sözleri – 2 başlıklı makaleme buradan ulaşabilirsiniz.
Renksiz, sadece grinin farklı tonlarıyla yapılmış fotoğraflara boz denir. Ortaçağ yapılarında renkli camlara yer vermeyen citeaux rahipleri tarafından yapılan vitraylarda görülür. Grizay ayrıca taş veya mermer heykelleri çağrıştırmak için de kullanılır. Barok’ta heykel fotoğrafları yapımında kullanılan bir tekniktir.
Dörtlü
Pastiş
Bir sanatçının üslubunu, üslubunu, dilini veya düşüncesini taklit ederek ve bir önceki halinden hareket ederek oluşturulan eser olarak tanımlanabilecek pastiş, bir başka ifadeyle sanatçının dil ve anlatım özelliklerini hatırlatan ve çağrıştıran yeni bir çıktı ortaya koymaktır. Bu anlamda üslup taklidi olarak tanımlanabilecek pastiş üslubunun saygı gösterme, parodileştirme, yerme gibi amaçlarla da kullanılabileceği görülmektedir.
Rückenfigur
kaynak
Bir sanat eserinin sahiplik geçmişi. Gerçekliğini doğrulamaya yardımcı olmak için müzeler ve özel koleksiyonlar da dahil olmak üzere bir sanat eserinin her sahibini kaydeder. Kaynağın izini sürmek genellikle karmaşıktır ve orijinal makbuzlar ile işlem kanıtı gerektirir. Bir fotoğraf yıllarca açıklanamayarak gerçekliğini kanıtlamayı zorlaştırabilir.